Wat houdt een excellente persoonlijke communicatie in zich?

Zoals je wellicht wel weet ligt een goede persoonlijke communicatie ons nauw aan het hart bij Pantelco en Jobmotivation.
Zo organiseren wij geregeld trainingen klantgerichte communicatie om jou de kneepjes van het vak bij te brengen.

Nieuwsgierig naar wat wij precies verstaan onder doeltreffende communicatie verstaan? Lees er dan deze blogpost op na over hoe je je persoonlijke communicatie verbetert.

Intro

Communicatie verloopt pas optimaal wanneer we elkaar echt verstaan. En dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Wie was het ook weer die zei: Je kan pas echt communiceren wanneer jij je bewust bent van je eigen patronen en wanneer de andere ook bewust is van haar patronen. Dan pas kunnen 2 mensen elkaar ontmoeten.
Toch geef ik vijf aandachtspunten mee om jouw communicatie te verbeteren.

1. Micro signalen detecteren en gebruiken

Kijk naar de micro signalen die de andere uitstuurt. Als je wil klikken met de andere, dan kijk je naar de kleine bewegingen die die maakt. Is er een glimlach of helemaal niet? Hoe knikt die? Bewegen de wenkbrauwen of niet? Hiermee kan je veel doen. Da’s een kunst, jawel. De “clou” bestaat erin om iets over te nemen van de andere bij het eerste contact. Zo creëer je vertrouwen.

 2. Geef luistersignalen

Het knikken met je hoofd toont dat je aan het luisteren bent. Een pokerface zonder bewegingen geeft niet echt de indruk dat je open staat voor een menselijk contact. Je dient teken van leven te geven.

3. Chuncken

Je kan up- down- of lateraal chuncken. Dit wil zeggen dat je met je vraag naar een hoger, lager of gelijk niveau kan gaan met je vragen. Wees je daar bewust van. Waar is dit een onderdeel van?
Geef eens een voorbeeld van… ? En daarnaast…? Vraag gratis onze informatie aan over chuncken: info@pantelco.be

4. Jij bent niet de andere, wees authentiek.

Speel geen rolletje. Dit kost veel energie. En het kan vreten aan je gezondheid. “Hoe voel je je?” “Gefrustreerd en daar ga ik nu ook iets aan doen”. Blijf ook niet hangen in frustraties, je kan die snel omturnen met deze workshop  . Durf je gevoelens te uiten op een slimme manier, da’s helemaal ok.

5. Zoek balans

Tussen mensen bevindt zich een onzichtbare grens. In een ‘’gezonde’’ situatie hebben beide personen een even groot energetisch veld. Het contact vindt daar plaats waar deze energieën tussen twee personen elkaar raken, in het midden op deze onzichtbare grens. Wie ongevraagd vervalt in adviseren en/of steunen overschrijdt deze grens. De kunst is uit te reiken tot de grens die precies in het midden ligt. Het laat de ander ruimte om te vragen of hij behoefte heeft aan een suggestie. Door tot deze grens te gaan wordt de ander uitgenodigd een keuze te maken. Het is dus een voortdurende afstemming die begint met luisteren, naar jezelf, naar de ander en van daaruit reageren.

Hoe verbeter je jouw persoonlijke communicatie? Hoe ga jij hier nu mee aan de slag?