Last van stress:

We hebben het allemaal wel eens.

Soms stappen we met het verkeerde been uit bed. En soms hebben onze klanten net datzelfde voor. Maar hoe reageer je daarop? En hoe ga je om met de stress die komt kijken bij klachten?  

Ik heb al veel mensen mogen helpen met dit exacte probleem. Alhoewel er veel factoren zijn die stress bepalend zijn, zijn er toch een paar zaken die onderschat worden.  

En dat is op tijd aanvoelen aan je lichaam wanneer er stress aan het aanwakkeren is. Probeer de signalen van je lichaam op te pakken en leer je lichaam beter en beter kennen.  

Integratie van de twee hersenhelften

Probeer er op te letten dat jouw lichaam in balans is. Dit doe je door jouw twee hersenhelften te integreren. Stress heeft namelijk een effect op de samenwerking tussen de linker- en de rechterzijde van het brein. 

In stress gaan we uit balans en beginnen bepaalde delen van de hersenen minder goed samen te werken. Als je stress ervaart en ook als je creatief wilt zijn, beschik je best over een stel hersenen die goed samenwerken en die in “balans” zijn. 

Je vindt hierbij 3 oefeningen die de integratie van beide hersenhelften bevorderen.

1) Vingertoppen op elkaar

Dit doen veel managers om alles op een rijtje te krijgen. Dit is de meest simpele maar effectieve tip om beter na te kunnen denken. Je creëert eenheid en je doet zo beroep op al jouw vermogens. 
Dit is dus een eenvoudige oefeningen om je linker- en je rechterzijde van je brein te integreren. 

vingertoppen

2) Wayne Cook’s methode

Plaats je linker voet over de rechter. Breng je linker pols over de rechter met de handpalmen tegen mekaar (duim wijst naar beneden), vouw de handen en breng ze naar je borstkas.  Adem 7 x met je buik in en uit. 

Zet dan je voeten terug naast elkaar en breng de vingertoppen op elkaar en adem 3 X intens met je buik in en uit. Deze kan je gebruiken als je iets meer tijd hebt. Als je wat emotioneel uit balans voelt is dit een krachtige oefening. 

3) Het diagonaal kruis

Ideaal als je in de wagen zit en wat vermoeid geraakt. Als je in de auto zit en lange ritten doet achter het stuur, kan je aan een kruis denken of een diagonaal kruis tekenen. Je kan het dan visueel voor je plaatsen en er af en toe naar kijken. 

Dit kan helpen tegen de vermoeidheid en kan je alert houden. Aan een kruis denken helpt ook als antidote tegen alle streepjes die je de brein mag verwerken.  

Conclusie

Het is menselijk om af en toe stress te voelen, maar het is de kunst om hier goed mee om te gaan, én om snel genoeg aan de bel te trekken.  En vooral… plezier beleven aan onze tijd hier op deze wondermooie planeet. 

Onze nieuwste opleiding

Mocht het je interesseren, we geven bij Pantelco een tal cursussen om stress te baas te blijven. Kijk bijvoorbeeld eens een kijkje bij de opleiding klachtenbehandeling.

Deze opleiding valt op de 29ste april. Heb je interesse, maar kan je er die dag niet bij zijn? Geen probleem, we geven ook opleidingen op maat, dan kunnen we samen een datum afspreken. 

Heb jij of een van je medewerkers het gevoel dat de stress zich al te fel heeft genesteld? Dan raden we deze opleiding aan bij Jobmotivation, waarin we samen jouw (of die van je werknemer) werkmotivaties gaan (her)ontdekken. Zo vinden we samen weer de job die jou terug goesting geeft.